27 Mayıs 2014 Salı

Makrolar



Makrolar



Oluştur Sekmesi - Diğer Grubu – Makro




Makro: Bir makro rutin işlemleri otomatik hale getirmemize yardımcı olan nesnelerdir.












































      1.       Çalıştır: Makro da belirtilen eylemleri gerçekleştirir.

      2.       Oluşturucu

      3.       Adım Adım: Makrodaki bir sonraki eylemi gerçekleştirir.

      4.       Satır Sil

      5.       Satır Ekle

      6.       Tüm Eylemleri Göster: Eylem sütunundaki açılan listenin içeriğini tüm eylemler ve yalnızca güvenilmeyen veritabanında izin verilen eylemler arasında değiştirin.

      7.       Makro Adları: Ayrı ayrı başvurulabilmeleri için her mikroya bir ad girebileceğiniz bir sütun görüntülenir.

      8.       Koşullar: Her mikro eylemi için koşul girebileceğiniz bir sütun görüntülenir.

      9.       Bağımsız Değişkenler: Makroyu çalıştırabilmeniz için sağlamanız gereken verileri gösterin.



Makro Adları


Makro nesneniz yalnızca tek bir makro içeriyorsa, makro adları gereksizdir. Makrodan makro nesnesinin adıyla bahsedebilirsiniz. Ancak, makro gruplarında, her makroya benzersiz bir ad atamanız gerekir. Makro Adı sütunu Makro Oluşturucusu'nda görünmüyorsa, Tasarım sekmesindeki Göster/Gizle grubunda Makro Adları'nı  tıklatın. Makro gruplarındaki makroları çalıştırma hakkında diğer bilgiler bu makalenin sonraki bölümlerinde açıklanmaktadır.

 

Bağımsız Değişkenler


Bağımsız değişken, eyleme, bir ileti kutusunda hangi dizenin görüntüleneceği, hangi denetimin çalıştırılacağı, vb. gibi bilgiler sağlayan bir değerdir. Bazı bağımsız değişkenler gerekli, bazıları isteğe bağlıdır. Bağımsız değişkenler, Makro Oluşturucusu'nun altındaki Eylem Değişkenleri bölmesinde görüntülenir.
















Office Access 2007 Makro Oluşturucusu'nun yeni bir özelliği olan Bağımsız Değişkenler sütunu bir eylemin bağımsız değişkenlerini eylemle aynı satırda görüntülemenize olanak sağlar (ancak düzenlemenize izin vermez). Böylece, bağımsız değişkenlerini görüntülemek amacıyla her bir eylemi seçmenize gerek kalmadığından, makronuzun okunması biraz daha kolaylaşır. Bağımsız Değişkenler sütununu görüntülemek için, Tasarım sekmesi - Göster/Gizle grubu - Bağımsız Değişkenler


Koşullar

 

Koşul, bir eylem gerçekleştirilmeden önce karşılanması gereken ölçütleri belirler. Doğru/Yanlış veya Evet/Hayır sonucunu veren herhangi bir ifade kullanabilirsiniz. İfade Yanlış, Hayır veya 0 (sıfır) sonucunu verirse, eylem yürütülmez. İfade başka bir değer verirse, eylem çalıştırılır.


Koşulun uygulanmasını istediğiniz sonraki her eylem için Koşul sütununda üç nokta (...) yazarak bir koşulun birden fazla eylemi denetlemesini sağlayabilirsiniz. İfade Yanlış, Hayır veya 0 (sıfır) sonucunu verirse, eylemlerden hiçbiri gerçekleştirilmez. İfade başka bir sonucu verirse, tüm eylemler gerçekleştirilir.


Makro Oluşturucusu'ndaki Koşullar sütununu görüntülemek için, Tasarım sekmesi - Göster/Gizle grubu - Koşullar


Makro Eylemleri


Eylemler makroların temel yapı taşlarıdır. Access çok çeşitli komutları etkinleştirerek aralarından seçim yapmak üzere pek çok eylem sunar. Örneğin, daha sık kullanılan eylemler rapor açabilir, raporu bulabilir, ileti kutusu görüntüleyebilir veya bir forma veya rapora filtre uygulayabilir.


Klavye Kısa Yolları Yapmak


Makro tasarım penceresinde iken Makro Tasarımı araç çubuğundaki Makro Adları seçeneği aktif edilir. Açılan Makro Adları sütununa kısa yol tuşu yazılır.

Tuş basımlarının hepsini  autokeys  adı verilen makro içine kaydederiz.

Yazılabilecek klavye kısa yolları:

TUŞ
YAZIMI
CTRL+TUŞ
^ Örnek:^e       CTRL+E
SHİFT+TUŞ
+Örnek: +e        SHİFT+E
ALT
% Örnek: +e      ALT+E
ENTER
{ENTER}
ESC
{ESC}
TAB
{TAB}
INSERT DELETE
{INSERT} ve {DELETE}
PAGE, DOWN, PAGE UP
{PGDN}
HOME, END
{HOME }ve {END}
OK TUŞLARI
{UP}
CAPS LOCK
{CAPSLOCK}
FONKSİYON TUŞLARI
{F1,F2,F3}


Başlangıç


Access’e tıkladığımız formun direkt olarak karşımıza gelmesini isteyebiliriz. Örneğin: Access’e tıkladığımızda direkt olarak “hoş geldiniz” gelmesini isteyebiliriz. Bunun için:
Office düğmesi– Access seçenekleri –Geçerli veritabanı-Form görüntülemeden görünmesini istediğimiz formu seçeriz. Örnekte form1 görüntüleyeceğimiz için onu seçtik. Bu işlemi yaptıktan sonra Access’i kapatırız. Tekrar açtığımızda belirlediğimiz form karşımıza çıkar. Bu işlemi iptal etmek için tekrar araçlar- başlangıca gelip görüntülediğimiz form1 yerine yok seçeneğini seçeriz.


Dosya – Dış Veri Al –Al


Access dışında yazdığımız bilgilerin(not defteri) Access’e veri sayfası görünümünde açmamızı sağlar. Dış Veri Sekmesi - Veri Grubu - Metin Dosyası komutu.


Dosya –Dış Veri Al –Tabloları Bağla
Not defterinde yaptığımız değişiklikler Access deki tablomuzda da olur. Tabloları bağlayınca tablonun yanında ufak biz ok işareti çıkar. Not defterinde yeni bir kayıt ekleyip kaydedip kapatın. Aynı şekilde Access ‘i de kapatın. Access kapatıp açtıktan sonra örnek adlı tabloda yeni kaydın eklendiğini görürüz.







1 yorum: