22 Mayıs 2014 Perşembe

Veri Tabanına Giriş


1. KISIM - VERİ TABANI



VERİ TABANI NEDİR ?


Bilgisayar kullanımında çözüme erişmek için işlenebilir duruma getirilmiş bilgi ortamı. Veri tabanı düzenli bilgiler topluluğudur. Kelimenin anlamı bilgisayar ortamında saklanan düzenli verilerle sınırlı olmamakla birlikte, daha çok bu anlamda kullanılmaktadır.Sistematik erişim imkanı olan, yönetilebilen, güncellenebilen, taşınabilen, birbiri arasında tanımlı ilişkiler bulundurabilen bilgiler kümesidir.


    Oluşumu:



Veri : Veri tabanında saklanan en küçük bilgi parçasıdır.

Kayıt  : Verilerden oluşan birbiriyle ilgili veri tabanı yapısıdır.

Tablo : Kayıtların peş peşe birleşmesiyle oluşan verilerin saklandığı veri tabanı listesidir.

 Alan  : Bir verinin kaydolması için gerekli biçimi ve türü belirlenmiş kısımdır.



SQL (YAPILANDIRILMIŞ SORGU DİLİ)




SQL NEDİR ?


SQL bir veri tabanıyla iletişim kurmak için kullanılır. ANSI standardına göre ilişkisel veri tabanı yönetim sistemlerinin standart dilidir. SQL cümleleri, bir veri tabanındaki verileri güncellemek, veri tabanından veri çıkarmak, veri silmek vb. için kullanılır.   Çok bilinen bazı ilişkisel veri tabanı yönetim sistemleri şunlardır: Oracle, Sybase, MS SQL Server, Access, Ingres... Her ne kadar çoğu veri tabanı yönetim sistemi SQL’i kullansa da çoğunun kendilerine özgü ek özellikleri vardır.

SQL Server'daki  Nesneler

  •  Veri tabanının kendisi (Databases)
  • Transaction Log
  • Tablolar (Constraintler ve Triggerlar)
  • Filegroup'lar
  • Programlar
  • View'lar
  • Stored Cedure'ler
  • Kullanıcı tanımlı fonksiyonlar
  • İndeksler
  • Clr Assembly'ler
  • Raporlar
  • Full-Text Catalogs
  • Kullanıcı tanımlı veri tipleri
  • Roller
  • Kullanıcılar


Veri Tabanı Nesnesi : SQL Server ile ilişkili en yüksek seviyeli nesnedir. SQL Server'ı yüklediğiniz zaman 4 sistem tabanı ile başlarız.

  1. Master
  2. Model
  3. Msdb
  4. Tempdb

Server'ın düzgün çalışması için bu veri tabanlarının yüklenmiş olması gerekir. Bazı örnek veri tabanları şunlardır ;

- Adventure Work (Örnek Veri Tabanı)
- Adventure Works Dw (Analiz servisleri kullanımı için örnek)

1. Master Veri tabanı : Her SQL Server Master veri tabanına sahiptir. Bu veri tabanı sistemin bütününü izlemeyi sağlayan, özel tablolar kümesini içine alır. Örneğin server üzerinde bir veritabanı oluşturduğunuzda, girdiğiniz kayıt Master veri tabanındaki Systemdatabases'da yer alır. Tüm extended ve system stored producture'lar Master veri tabanında yer alır. Açıkçası, Server'ı tanımlayan her şey Master veri tabanında saklandığında, sistemimiz için bu veritabanı kritiktir ve silinemez.

Not: Asıl kayıtlar burada tutulur. Tutmazsa veri tabanı gider, silinir. Kaydettiğiniz şeyler buraya kaydedilir(Rom gibi).



2. Model Veri Tabanı : Kopyalama için uygun, referans alınabilecek model anlamındadır. Oluşturacağınız herhangi yeni bir veri tabanı için model veri tabanı bir şablon oluşturur. Bunun anlamı, isterseniz yeni oluşturulacak veri tabanının nasıl olacağını, model veri tabanında değişiklik yaparak belirleyebilirsiniz. Örneğin oluşturduğunuz her veri tabanında yer almasını istediğiniz bir denetim tabloları kümesi ekleyebilirsiniz. Model veri tabanı diğer veri tabanları için şablon olduğundan gerekli bir veri tabanıdır. Yani bu veri tabanı silinemez.

Not: Oluşturduğunuz herhangi bir veri tabanı, model bir veritabanı büyüklüğünde olmak zorundadır. Yani veri tabanı büyüklük olarak 100 MB olacak şekilde değiştirdiyseniz 100 MB'dan küçük bir veri tabanı oluşturamazsınız.



3.MSDB Veri Tabanı: SQL Agent işlem sürecinin herhangi bir sistem görevini sakladığı yerdir. Örneğin geceleri yedekleme işleminin çalışmasına dair bir görev zamanlayıcı oluşturduysanız, bununla ilgili kayıt msdb veri tabanında tutulur. Stored Producture'ın ilk çalışmasıyla ile ilgili ilk kayıt da (time execution) burada bulunur.


4.TEMPDB Veri Tabanı : Karmaşık ya da geniş bir sorgu yaptıysanız SQL Server'ın geçici tablolar oluşturması gerektiğinde bu işlemi tempdb yolu ile yapar. Verinin geçici olarak saklanması gerektiğinde bu veritabanı kullanılır. Diğer veri tabanlarından farkı bu veri tabanının kendisi de geçicidir. SQL Server her başlatıldığında kendiliğinden oluşur.

SQL Server da 2 örnek veri tabanı bulunur:


a. Adventure Works :  SQL Server 2005'in oldukça çok özelliğini içeren güçlü bir veri tabanı örneğidir. Her şeyi bütün olarak gösteren bir örnektir.


b. Adventure Works DW : Bir analiz servisi örneğidir.Dw veri deposu anlamına gelir. Üzerinde bir çok analiz servislerinin projelerinin bulunduğu veri tabanıdır. Asıl önemli şeyi Transaction veri tabanı ile analiz örneğinin başlanabileceğini gösteren bütün bir örnekler kümesidir. Bu iki veri tabanının arasındaki fark; Aynı hayali şirkete hizmet ederler fakat farklı amaçlara sahiptir.


NULL DEĞERİ(VERİSİ)

Hesaplanamayan, bilinmeyen, değerler NULL olarak adlandırılır. Örneğin doğum yeri alanının NULL olarak tanımlanması kişinin doğum yeri bilgisinin tamamlanmadan geçilebileceği anlamına gelir. Bu kişi için "Doğum yeri yoktur." denemez.



İSİMLENDİRME KURALLARI


İsmin ilk harfi Unicode 2.0'da belirlenmiş özelliklere uygun bir harf olmak zorundadır. Türkçe karakterler kullanılmamalıdır. Server yapılandırılmasına bağlı olarak büyük-küçük harf ayrımı vardır. İlk harften sonra istenilen karakter kullanılabilir. Kalıcı nesneler için 128,  geçici nesneler için 116 karakter uzunluğunda olmalıdır. SQL Server anahtar kelimeleri ile aynı olan boşluk içeren isimler çift tırnak (" ") veya köşeli parantezler ([ ]) arasında gösterilmelidir. Teknik olarak uygun olsa da anahtar kelimelerin kullanılması önerilmez.


onbiraa        X 11aa

aa11



    mdf  :     Data dosyası uzantısı


ldf      :     Log dosyası uzantısı


"--"   :     Yorum satırı



create database aa2            -- aa2 isimli bir veri tabanı oluşturur.
on (
name='aa2data', -- Data dosyası adı

filename='C:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Data\aa2data.mdf', --Data dosyasının konumu

size=4,        --Data dosyasının boyutu

maxsize=10,    --Data dosyasının alabileceği en yüksek boyut

filegrowth=2)  --Data dosyasının büyüme boyutu
log on (

name='aa2log', --Log dosyasının ismi

filename='C:\Program Files (x86)\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\Data\aa2log.ldf',  --Log dosyasının konumu          

size=2,         --Log dosyasının boyutu

maxsize=4,      --Log dosyasının alabileceği en yüksek boyut

filegrowth=1)   --Log dosyasının büyüme boyutu


exec sp_helpdb aa2 --Veri tabanının yapısını gösterir. Aşağıda ekran çıktısı vardır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder